καλωσήρθατε στον αμπελώνά μας

Ο ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η συνολική έκταση των αμπελώνων είναι 60 στρέμματα και το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στην περιοχή Χοντρυπάδι, ένα τοπωνύμιο που σημαίνει παχύ δάσος και εύφορο ξέφωτο ή χωράφι. Τα εδάφη είναι επικλινή και στράγγεια, αμμοαργιλοπηλώδη, ασβεστούχα, και βρίσκονται σε υψόμετρο 300 μέτρων. Όλη η παραγωγή γίνεται σε γραμμική καλλιέργεια. Καλλιεργούνται οι διεθνείς ποικιλίες Trebbiano, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon και οι ελληνικές Ασύρτικο, Ξινόμαυρο και Αγιωργήτικο. Το 2015 προχωρήσαμε στον επαναεμβολιασμό της ποικιλίας Chardonnay και την αλλαγή της στη σπάνια ελληνική ποικιλία Βιδιανό. Από το 2006 εφαρμόζεται βιολογικής μορφής καλλιέργεια, πιστοποιημένη από την GreenControl.

ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Το κλίμα της Ράχης, θεωρείται ορεινό ηπειρωτικό, με κρύο χειμώνα, έντονες ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις και δροσερό καλοκαίρι. Το μεσοκλίμα του Νομού επηρεάζεται έντονα από τους μεγάλους ορεινούς όγκους του Ολύμπου και των Πιερίων, όσο και από τη γειτνίασή τους με τη θάλασσα. Με την παρουσία των νυχτερινών βορειοανατολικών κυρίως καλοκαιρινών ανέμων, ευδοκιμεί η καλλιέργεια της οιναμπέλου, αποδίδοντας τα τυπικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Έτσι, σε συνδυασμό με τα μοναδικά αμπελοτόπια (terroir), το μεσοκλίμα της περιοχής συμβάλλει στην παραγωγή οίνου με εξαιρετική φινέτσα και πλούσιο σώμα, αποδεικνύοντας περίτρανα τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσουν μελλοντικά οι οίνοι του νομού στον οινικό χάρτη της Ελλάδας.

ΤΡΥΓΟΣ – ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο τρύγος πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες από τις 6:00 έως τις 12:00 για την αποφυγή των υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών. Τα σταφύλια μαζεύονται σε μικρά τελάρα των 12 κιλών και μεταφέρονται σε ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους μέχρι να αποκτήσουν την θερμοκρασία των 2- 3βαθμών κελσίου. Αργότερα μεταφέρονται και παραδίδονται στο οινοποιείο.
Μετά τον αυστηρό έλεγχο της πρώτης ύλης στο χώρο παραλαβής του οινοποιείου οδηγούνται προς το εκραγιστήριο. Ακολουθεί η διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης χωριστά για κάθε ποικιλία που σκοπό έχει την ανάδειξη του αρωματικού χαρακτήρα της κάθε μιας από αυτές. Με το τέλος ζύμωσης ακολουθεί επεξεργασία του οίνου με σκοπό την εμφιάλωση είτε φρέσκων είτε παλαιωμένων οίνων σε δρύινα βαρέλια