Το “Κτήμα Κούρτη” είναι μια επιχείρηση με αυστηρά οικογενειακό χαρακτήρα. Ιδιοκτήτης του είναι ο Απόστολος Κούρτης, γεννημένος το 1972 στη Ράχη Πιερίας και μόνιμος πλέον κάτοικος αυτού του όμορφου χωριού.
Στο “Κτήμα Κούρτη” απασχολούνται σχεδόν όλα τα άτομα της οικογένειας. Για την οινοποίηση χρησιμοποιήθηκαν οι παλαιές, παραδοσιακές εγκαταστάσεις, προφανώς ανακαινισμένες και προσαρμοσμένες στις νέες, αυξημένες και διαφορετικές ανάγκες. Όλα γίνονται σε αυτό το πλαίσιο, στο παλιό οικογενειακό οινοποιείο, όπου αρχίζει η συστηματική παλαίωση του κρασιού με σκοπό την ωρίμανση των ερυθρών οίνων σε δρύινα βαρέλια.
Η επιχείρηση φέρνει εις πέρας όλες τις διαδικασίες, από τη φύτευση και την καλλιέργεια των αμπελιών, την οινοποίηση, την εμφιάλωση και την ωρίμανση των οίνων, τη διάθεση και την προώθηση των προϊόντων, ακόμη και την προσφορά τους από το “Κτήμα Κούρτη” στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο γευσιγνωσίας που έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Παλαιότερα στα χωράφια της οικογένειας καλλιεργούνταν κυρίως καπνά, όπως συνέβαινε και στο σύνολο σχεδόν των χωραφιών της περιοχής. Ποτέ όμως δεν έλειψαν στην οικογένεια και άλλες αγροτικές και κτηνοτροφικές ασχολίες, όπως η καλλιέργεια ενός περιβολιού, ενός λαχανόκηπου, και βέβαια πάντοτε ενός αμπελιού, για τις ανάγκες σε κρασί και τσίπουρο.
Στο τέλος της δεκαετίας του 1990, εποχή κατά την οποία φαινόταν τα αδιέξοδα της καλλιέργειας του καπνού στην περιοχή, αποφασίσαμε, δειλά στην αρχή αλλά με πολύ μεράκι, περισσότερη αγάπη και αρκετή αγωνία, να φυτέψουμε το πρώτο μας αμπέλι, με σκοπό την επαγγελματική πλέον ενασχόληση με την καλλιέργεια του αμπελιού και παραγωγή κρασιού. . Για να έχουμε όμως το καλύτερο αποτέλεσμα, απαραίτητη κρίθηκε και η επιστημονική γνώση ειδικών γεωπόνων και οινολόγων. Από την πρώτη στιγμή λοιπόν συνεργαστήκαμε μαζί τους, ακούσαμε τις προτάσεις τους και συναποφασίσαμε για το πώς έπρεπε να κάνουμε τα πρώτα βήματά μας.
Έτσι, το 1997 φυτεύεται το πρώτο αμπέλι, έκτασης 10 στρεμμάτων, στην περιοχή Τούμπα, στην είσοδο του χωριού, σε ένα επικλινές χωράφι με ασβεστολιθικό έδαφος. Οι ποικιλίες που πρωτοφυτεύτηκαν ήταν η ιταλική Trebbiano και οι γαλλικές Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah. Το 2002 γίνεται ο πρώτος τρύγος, και αρχίζουν να παράγονται τα πρώτα κρασιά και αποστάγματα.

Η επαγγελματική οινοποίηση ξεκινά το 2006, οπότε διαπιστώσαμε ότι το αποτέλεσμα ήταν ανέλπιστα καλό και καταλάβαμε ότι είχαμε εμπλακεί σε μια περιπέτεια πρωτόγνωρη και ενδιαφέρουσα…
Εκείνη τη χρονιά, δημιουργήθηκε το οινοποιείο, με σύγχρονες πλέον εγκαταστάσεις και οινολογικό εξοπλισμό και άρχισε η συστηματική παλαίωση του κρασιού με σκοπό την ωρίμανση των ερυθρών οίνων σε δρύινα βαρέλια. Επίσης, δημιουργήθηκε ένας χώρος γευσιγνωσίας, ο οποίος προσφέρεται σε παρέες που επιθυμούν να δοκιμάσουν κρασιά συνοδευμένα από παραδοσιακούς μεζέδες, τους οποίους ετοιμάζουν μέλη της οικογένειας.
Τα εξαιρετικά αποτελέσματα που είχαμε τα πρώτα χρόνια οινοποίησης μας ώθησαν να επεκτείνουμε κλιμακωτά τον αμπελώνα μας, εγκαθιστώντας το 2004 το κύριο κομμάτι του, και αυξάνοντας έτσι τα συνολικά στρέμματα σε 35, και προσθέτοντας το 2009 άλλα 25, με αποτέλεσμα σήμερα να καταλαμβάνει συνολικά έκταση 60 στρεμμάτων.

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ

Δίον, Όλυμπος, Πιέρια… Η Ράχη είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που γειτνιάζει σε μέρη με ξεχωριστή ιστορική και αρχαιολογική σημασία για ολόκληρη την Ελλάδα. Βρίσκεται δίπλα σε τόπους στους οποίους οι αρχαίοι, με τη διαίσθηση και την ευαισθησία τους, επέλεξαν να εγκαταστήσουν και να λατρέψουν τους θεούς τους, νιώθοντας την ιδιαίτερη αύρα που αποπνέει, μια αύρα που ακόμη δίνει στους κατοίκους της περιοχής ζωντάνια, δύναμη και διάθεση για δημιουργία.

Το Δίον, ο ιερότερος τόπος των αρχαίων Μακεδόνων, χώρος λατρείας του κορυφαίου των Ολύμπιων θεών, του Δία, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 5 χλμ.
Ο Όλυμπος που από μόνος του αποτελεί τον απόλυτο τουριστικό προορισμό, καθώς κάθε χρόνο αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες ορειβάτες καθώς και απλούς επισκέπτες.
Τα Πιέρια που είναι η παραδοσιακή κατοικία των Μουσών.
Η Ράχη Πιερίας, όπου βρίσκονται οι αμπελώνες του «Κτήματος Κούρτη», ονομάστηκε έτσι επειδή είναι χτισμένη σε μια ράχη, σε υψόμετρο 300 μέτρων. Αριθμεί περίπου 500 κατοίκους και απέχει μόλις 14 χλμ. από την Κατερίνη. Στα νοτιοδυτικά της βρίσκεται ο Όλυμπος και βορειοδυτικά της τα Πιέρια, ενώ νοτιοανατολικά της, στα 8 χλμ., βρίσκεται η θάλασσα. Όλα τα τοπογραφικά αυτά στοιχεία, δηλαδή η θέση ανάμεσα στον Όλυμπο και στα Πιέρια και η γειτνίαση με τη θάλασσα, δίνουν μια ιδιαιτερότητα στον τόπο, κυρίως από την άποψη του κλίματος, που είναι μοναδικό.